''Când avem ceva de spus"

Au britanicii motive sa-si doreasca Brexit-ul?

by admin

brexitProbabil, rezultatele referendumului din aceasta vara privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana reprezinta unul dintre acele socuri ale politiciii europene si internationale. Nu voi sta sa analizez avantajele si dezavantajele unei decizii de aceasta amploare pentru Marea Britanie si pentru celelalte tari membre al Uniunii Europene, nu despre asta imi doresc sa vorbesc, ci mai degraba mi-ar placea sa reflectez asupra faptului care ar fi fost motivele britanicilor de a vota pentru iesirea din UE.

Trebuie sa remarc ca procentajul celor care au votat Brexit-ul a fost foarte apropiat de cel care au votat impotriva, insa, acest numar este unul impunator si da multe de gandit. Imediat dupa rezultatele referendumului a fost plina presa de articole de genul: Cu ce probleme se poate confrunta Marea Britanie, Cum va fi afectata economia Marii Britanii, Care sunt dezavantajele iesii din Uniunea Europeana, Ce se va intampla cu UE, dar nu am vazut niciun articol care sa argumenteze de ce britanicii si-au dorit Brexit-ul. Mi se pare ceva ciudat, din moment ce nu stai sa te gandesti la motivele pentru care cetatenii unei tari nu sunt multumiti de faptul ca fac parte dintr-o uniune si beneficiaza, la randul lor, de avantaje in urma acestui fapt.
Nu cred ca as putea sa fac eu o lista cu motivele care au stat la baza acestei decizii a unui numar atat de mare din populatia Marii Britanii, insa, as vrea sa impartasesc impresiile unei discutii pe care am avut-o cu o foarte buna prietena care, de altfel, s-a mutat in Londra si recent a revenit in vacanta acasa.
Nu am putut sa nu o intreb cum percepe ea situatia si ce crede ca s-ar intampla. Nu puteam, de altfel, sa evit si contextul economic. Eram curioasa sa o ascult, deoarece un om care locuieste in Marea Britanie de vreo 10 ani, la sigur, ar avea o parere documentata si interesanta.

Am discutat faptul ca lira sterlina isi pierde mult din valoare, am discutat despre politicile pe care trebuie statul sa le creeze si sa le sustina. Totusi nu am putut sa ma abtin si am intrebat-o de ce crede ca atat de multi britanici au votat Brexit-ul. Ea mi-a zis ca ii este dificil sa se pronunte. In primul rand, in ultimii ani foarte multi imigranti s-au stabilit cu traiul in Marea Britanie, dar nu acesta este lucrul important si determinant. Nu stiu cum a ajuns discutia la faptul ca multi europeni au un comportament diferit de cel al britanicilor. Imi povestea ca de multe ori a vazut europeni care incalcau anumite reguli, dintre care si-a amintit un exemplu banal: fusese la cules capsuni pe un camp, unde plateai sa iti culegeai cat voiai tu. Erau acolo, insa, si portiuni pe care era interzis sa culegi. Imi zicea ca a vazut de multe ori oameni care nu respectau regula si culegeau inclusiv de acolo, de cele mai multe ori ii cunostea dupa limba vorbita ca sunt straini.

Stateam si ma gandeam ca este atat de greu, poate, intr-un deceniu in care este atat de mult promovata multiculturalitatea si acceptarea, sa aplici si in practica aceste lucruri. Cred ca fiecare popor si fiecare tara are propria sa cultura, care poate sa nu fie inteleasa de oamenii straini. Si pentru cei care vin intr-o alta tara, este anevoios si le ia mult timp pana inteleg aceasta cultura si o asimileaza, se intampla, insa, uneori ca aceasta asimilare nu mai are loc. Atunci, se poate intampla un fel de ciocnire intre culturi si se ajunge la forme extreme, cum ar fi discriminarea, lipsa respectului etc. La sigur, cei care au votat Brexit-ul au motivele lor, despre care, insa, se vorbeste atat de putin.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro