''Când avem ceva de spus"

Cum va arata masina viitorului? Nu va mai avea elementele cu care ne-am obisnuit deja si va fi foarte rapida

by admin

De la an la an producatorii de masini incearca sa aduca pe piata autovehicule din ce in ce mai sofisticate si mai interesante, care sa isi cucereasca publicul tinta inca de la prima afisare la expozitiile de masini noi. Deja avem masini care se conduc singure, masini care pot fi controlate de la distanta, masini cu inteligenta artificiala, masini care ating viteze uriase, dar si masini care pot sa gadeasca pentru noi si sa ia decizii importante inainte de orice situatie mai deosebita din trafic. Ce nu aveam pana acum a fost o masina careia sa ii lipseasca niste elemente importante din designul interiorul si de care sa depinda si functionalitatea. General Motors, gigantul producator de masini are in plan de ceva vreme realizarea unui masini autonome care nu are nici volan, nici pedale.

Desi este vorba de un prototip la inceput, testarea lui va avea loc in 2019 si daca se va dovedi o masina eficienta si sigura, daca va fi placuta de testeri va fi lansata pe piata. Masina de la General Motors fara pedale si volan va semana cumva cu alt model autonom, Chevy Bolt, testate deja in San Francisco. Ideea este ca toate aceste masini autonome vor fi incluse in programul american ride-sharing la comanda, unde se solicita masini pentru a fi folosite in ce scopuri doreste clientul, pe diverse perioade. Un fel de Uber modern, in care nu ai sofer si implicit nu ai fum de tigara sau manele la greu.

General Motors nu va avea monopol pe piata daca va lansa oficial acest model, Ford vine tare din urma si discuta despre o masina autonoma fara pedale si volan de ceva vreme, dar orizontul lor temporal de lansare e mult mai realist, se pare, Ford propunandu-si sa aduca pe piata mondiala masinile de acest tip de abia in 2021. Vitezele pe care le vor atinge aceste prototipuri vor fi si ele foarte mari, computerul de bord va garanta insa siguranta celor care se afla in masina limitand vitezele in functie de legislatia in vigoare in zonele de deplasare. Vor exista si diverse sisteme de siguranta care vor sta mereu „de veghe” pentru ca pasagerii din masini sa nu pateasca nimic in timpul deplasarilor, insa acestea vor trebui gandite foarte bine pentru a preintampina orice accidente.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro