''Când avem ceva de spus"

Femeile, mai longevive decat barbatii?

by admin

femeie-vs-barbatDaca in urma cu cateva secole speranta de viata globala nu era asa de mare, din cauza unor boli care nu aveau leac la acea vreme sau din cauza stilului de viata defectuos, astazi speranta de viata ne uimeste pe zi ce trece, batranii de 100 de ani sau cei de 80 de ani fiind un lucru obisnuit. Referindu-ne la sexe, barbatii au o speranta de viata mai micuta, de pana la 76 de ani, in vreme ce femeile pot apuca 82 de ani cu usurinta.

De ce o asa diferenta? In primul rand, pentru ca femeile rezista mai bine din punct de vedere fiziologic decat barbatii si sunt rezistente chiar si in faza intrauterina. Desi se concep mai multi baieti, din cauza problemelor intrauterine, pana la nastere embrionii mor si apar altii fecundati care dau nastere fetitelor. Apoi, cu totii stim ca femeile sunt atente la tot ce fac si se feresc de accidente, spre deosebire de barbati, care nu prea sunt dispusi sa nu isi portia de adrenalina. Si aici, cauza e strict biologica: barbatii au lobul frontal mai putin dezvoltat decat femeile-el ne ajuta sa ne asumam si sa calculam riscul. A treia cauza a diferentei sperantei de viata pe sexe este reprezentata de bolile de inima. Si barbatii, si femeile se imbolnavesc si mor din pricina bolilor de inima. Insa barbatii se imbolnavesc la 40, chiar 30 de ani, femeile pe la 50 de ani. Estrogenul care e secretat de corpul feminin cat timp exista ciclul menstrual, pana la 50 de ani, le apara sistemul cardiovascular prin elasticitatea si structura puternica a arterelor.

Prietenul la nevoie se cunoaste nu e doar o vorba inventata de vreun oarecare. Cu cat ai mai multi, cu atat poti trai mai mult. La capitolul asta barbatii stau prost, pentru ca sunt interiorizati, nu prea isi exteriorizeaza sentimentele, trairile, in vreme ce femeile discuta, spun ce le doare, impartasesc cu altii durerile lor. Exceptia de la regula sunt domnii insurati care traiesc, evident mai mult-asta daca nu dau de soacra „poama acra” si de vreo nora cu nabadaiJ. In fine, in ultima faza, femeile traiesc mai mult pentru ca se ingrijesc de sanatatea lor mai bine decat barbatii, care nu prea merg la doctor, la controale. Barbatii pluseaza si nu isi testeaza nici cantitatea de grasime din sange, colesterolul, ceea ce le sporeste sansele sa se capete cu boli ale sistemului cardiovascular si sa sfarseasca pe un pat de spital. Teama barbatilor de doctor este mai ceva ca teama de soareci sau arahnide – ei sunt in stare sa spuna orice, sa minimalizeze cat pot ce simptome au pentru a nu ajunge fata in fata cu domnul sau doamna in halat alb, care, de cele mai multe ori, le da vesti proaste despre sanatatea lor.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro