''Când avem ceva de spus"

HD 106906b, monstrul distant. Si Uranus

by admin

planetaPlaneta HD 106906b este mai mare decat Jupiter de 11 ori, aflandu-se la o distanta de 650 unitati astronomice (AU) fata de steaua-mama. Incredibil de singurul Neptun se afla la o distanta fara de Soare de doar 30 AU. Astronomii nu pot explica existenta sa, asa ca incearca sa gaseasca ipoteze cat mai plauzibile. HD poate a luat fiinta in urma unui impact cu un inel al unei planete, plin de fel de fel de materii, insa e cam masiv ca sa nu reziste la un impact. Alta posibilitate e ca HD sa fie un sistem de stele binar, HD esuand sa atraga suficient de mult material pentru a determina pentru a da nastere fuziunii.

Uranus este furtunoasa. Astronomii au fost luati pe nepregatite de Uranus. A doua planeta ca marime din sistemul nostru solar este calma, insa din motive necunoscute corpul ceresc este ravasit de furtuni incredibile. In 2007, cand era la echinoctiul sau, planeta parcurgand jumatate din orbita sa de 82 de ani, o furtuna uriasa l-a cuprins pe neasteptate. Nici cat a continuat calatoria in jurul Soarelui furtuna nu s-a oprit. Pentru a-si alimenta furtunile, Uranus se bazeaza pe energia solara. Insa astronomii au observat o activitate ciudata in partea superioara, unde e metan inghetat. Unele furtuni au marimea Pamantului, sunt foarte luminoase si matura toata planeta cu niste viteze ametitoare.

Nu se stie cum au rezistat furtunile fara ajutorul solar-desi emisfera nordica nu e luminata deloc de Soare, furtunile continua sa fie extrem de violente si sa nu se opreasca. Vortexurile din adancimea planetei pot fi cauzate de procese similare cu cele observate pe nelinistitul Jupiter.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro