''Când avem ceva de spus"

Limbile pe care nu oricine se incumeta sa le vorbeasca

by admin

limbi-straineO limba straina te poate ajuta sa „ataci” locuri de munca mai bune, te poate ajuta sa te intelegi cu lumea dintr-o tara straina. Unele sunt foarte frumoase, cum e italiana sau franceza, altele sunt absolut oribile, greu de pronuntat, foarte greu de folosit intr-o conversatie reala. Poate cea mai grea e vietnameza, aparuta din ramura Mon-Khmer a sistemului de limbi sud-est asiatice, urmand sa se transforme in limba Viet-Moung, dupa care s-a despartit. Dintr-o chineza veche s-au format cuvintele vietnameze, astfel ca sistemul literelor inregistreaza sunetele limbii vietnameze pe baza literelor chinezesti din secolul XIII.

Cand au venit colonistii francezi, literele chinezesti au disparut, aparand si influente franceze. Alta limba foarte grea e somaleza, o limba cushidica, parte a familiei de limbi afro-asiatice, cu o pronuntie deosebit de grea, dar vorbita de 13-25 de milioane de oameni, 500.000 de oameni folosind somaleza ca a doua limba. Si daca tot am amintit de chineze, sa o includem si pe ea pe lista, desi e cea mai vorbita limba din lume. Mai bine de 95% din populatia din China vorbeste, ati ghicit, chineza, care e limba oficiala in Taiwan, RP Chineza si una din limbile care se vorbeste in Singapore. Pe acelasi palier cu chineza e turca, o limba turcica, vorbita in Turcia, Bulgaria, Cipru sau Grecia, chiar si Romania.

Vorbitorii nativi sunt 80 de milioane in toat lumea, cei care o vorbesc folosindu-se de sufixe si mai rar de prefixe. Peste masura de grea e si germana, desi gramatica e mai simpla decat in cazul englezei. Se vorbeste in Germania, Elvetia, Austria, Luxemburg sau Liechtnestein, Belgia, sudul Danemarcei, pronuntia e deosebit de grea, multe sunete se aseamana intre ele. O limba despre care nu prea se stie mare lucru, dar care e vorbita e Wolof, o limba din Senegal, Gambia si Mauritania, avand o gramatica si o fonetica care nu-ti dau nicio sansa la prima vedere. Kazaha, olimba altaica, parte din grupul vestic al limbilor cu influente turcesti, se vorbeste in Rusia si China, Kazahstan, avand un caracter aglutinat, dar o armonie a vocalelor foarte frumoasa. Cea mai mare subramura a familiei de limbi semitice, araba este la fel de greu de vorbit si de pronuntat, se vorbeste in Algeria, Arabia Saudita sau Comore, dar si in Emiratele Arabe Unite, Iordania sau Liban, Libia. In Orientul Mijlociu si Africa de Nord, aproximativ 250 milioane de persoane vorbesc limba araba.

O alta limba foarte grea, cu radacini germanice, suedeza se vorbeste in Suedia si Findlanda, avand acelasi statut legal cu limba findlandeza. De ce e asa de complicata? Pentru ca are la origine nordica veche, limba popoarelor germanice din Scandinavia perioadei vikinge. In fine, pe ultimul loc in lista de limbi grele se afla coreeana, este o limba aglutinanta, cu sunete foarte dure si o pronuntie aproape imposibila pentru un vorbitor de limba engleza sau franceza, romana.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro