''Când avem ceva de spus"

Oaza desertului parasit din China

by admin

dubaiDubai este un oras incredibil. Inainte de a fi unul dintre cele mai luxoase orase din lume, pe locul actualului oras nu era decat nisip, cat vedeai cu ochii. Intrucat succesul noului oras ca straluceste din orice unghi l-ai privi i-a fascinat pe multi, au fost numeroase tari care au incercat sa faca acelasi lucru intr-o anumita zona nepopulata.

Putine insa au esuat asa de spectaculos cum s-a intamplat in cazul Chinei. La inceputul anilor 2000 China s-a hotarat sa aduca stralucirea si frumusetea Dubaiului nu mai departe de Mongolia. Pe o bucatica de pamant, bine, nisip, din Desertul Gobi chinezii voiau sa construiasca un oras-mamut, centru cultural, economic, politic.

Proiectul futurist includea cladiri inalte, masive, arhitectonica parca desprinsa din filmele sf. Tot acolo ar fi trebuit sa fie construite si biblioteci exceptionale, stadioane, muzee. Numele magnificului oras urma sa fie Ordos. A ramas doar numele de el. Problema a fost ca a construi un nou Dubai in desert, din nimic, insemna investii masive. Preturile caselor sau locuintelor din Ordos urmau sa fie asa de mari incat nimeni nu si le putea permite-era mai ieftin sa muti toti Shanghai-ul decat sa te muti in Ordos, si poate nici Shanghai nu era asa de scump de mutat, dar nu intrecea suma de bani necesara ca sa stai in Ordos.

Chinezii s-au uitat bine la orasul gol unde isi puteau cheltui toata averea si au zis in cor „Nah”. Desi s-a construit, Ordos a ramas complet gol pentru mai bine de zece ani. Chiar si azi este locuit pe ici pe colo si nu seamana deloc cu ce vedem in Dubai.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro