''Când avem ceva de spus"

Sah si spionaj

by admin

sahNu prea e de mirare ca KGB-ul se implica asa de tare in sah. Sahul e locul perfect pentru dezvoltarea de operatiuni ascunse. Cum Uniunea Sovietica era o fana infocata a sahului comunicarea prin mesaje codate ca miscari de sah era o acoperire ideala. In cartile de capatai ale KGB exista si o sectiune dedicata sahului. In anii 1960-1970, ambasada rusa la Washington a tinut cu ea un expert in sah care era si agent KGB.

In 2009, mai multe carti postale au fost date publicitatii, toate adresate lui Graham Mitchell. Mitchell era deputat director general al British MI5 in anii 1950. Cat despre notatiile criptice, toate discutau despre sah si expertii au crezut ca era vorba de un cod secret. Cartile postale au fost trimise de un agent sub acoperire aflat in Frankfurt, ca o activatate de spionaj in timpul Razboiului Rece. Contineau notatii despre diverse miscari de pe tabla de sah, totul parand doar sa fie o conversatie normala intre doi pasionati de sah. Nu se stie daca agentul care a trimis cartile postale era agent KGB sub acoperire, dar nici daca lucra la MI5. Ca sef al contraspionajului, Mitchell putea recruta agenti dubli KGB. Nicio dovada a tradarii nu a fost depistata, iar Mitchell s-a retras din activitate in 1963.

Pentru decodarea German Enigma machine in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial s-au folosit tot profesionisti ai sahului. Mai tarziu, matematicianul Alan Turing a creat un program de sah, cu ani buni inainte ca un PC sa poata rula un astfel de program.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro