''Când avem ceva de spus"

Si la Pentagon viitorul este strans legat de dezvoltarea Inteligentei Artificiale

by admin

Cum va fi in viitor? Cel putin din punctul de vedere al tehnologiei si al avansurilor tehnologice, viitorul va fi unul deosebit de interesant. Poate cea mai noua tehnologie si cea mai utila si acum, si in viitor este Inteligenta Artificiala. Cu ajutorul ei se pot conduce masini, roboti industriali, ea poate supraveghea, poate ajuta oamenii, ne poate ajuta sa construim androizi foarte destepti, sa ne bazam din ce in ce mai mult pe calculatoare care lucreaza independent de input-ul oamenilor.

Unul dintre domeniile in care inteligenta artificiala va fi folosita tot mai des este industria militara, acolo unde orice avantaj in fata inamicului este important, mai ales unul de natura tactica. Si cum armata se bazeaza in lupta pe avioane puternice, care sa nu aiba nicio problema cand se ridica de la sol, Pentagonul s-a decis sa investeasca si in altceva decat in programe secrete si vrea sa doteze celebrele F-16 cu inteligenta artificiala. De ce?

Ca sa vada imediat cand apar defectiuni si sa le previna, mai ales atunci cand avionul se tot foloseste peste tot in teatrele de operatiuni. Inteligenta artificiala va analiza in timp real toate datele oferite de sistemele aeronavelor si va putea sti dinainte daca sistemele vor ceda curand. Se vor evita catastrofe, avioanele vor functiona si mai bine, daca va merge bine IA pe F-16 o vom vedea si la alte avioane de supraveghere sau survolare.

Cand va fi gata? Cam in sase luni. E uau, dar asta e lumea in care traim. Odata instalata si configurata Inteligenta Artificiala va sti cand se va strica o piesa, sa spunem, costurile de intretinere vor fi mai mici, siguranta deplasarilor va fi mai mare, mai ales in timpul operatiunilor periculoase.

Pe de alta parte, nu prea e un motiv de bucurie pentru ca, asa cum se mai discuta prin multe locuri, IA-ul poate sa aiba anumite „porniri” in viitor si ne putem trezi cu sabotaje si cu o lupta dusa cu inteligenta artificiala in loc de inamic. Important este sa stim cum sa ghidam si cum sa programam IA-ul in asa fel incat scopurile sale sa coincida cu ale noastre.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro