''Când avem ceva de spus"

Toleranta la lactoza

by admin

toleranta-lactozaMulti copii pot sa digere laptele fara probleme din partea enzimei lactice, care reuseste sa sparga zaharul si moleculele sale din lapte-lactoza. Cand un individ ajunge la maturitate, enzima nu mai functioneaza, e inactica, asa ca multi oameni ajungeau sa ai probleme cu toleranta la lactoza. Astazi, doar 35% din populatia globului are toleranta la lactoza. Raspandirea acestui tip de toleranta este inca un mister.

Acum 8.000 de ani, oamenii care locuiau in zona Turciei de astazi au inceput sa aiba multe mutatii legate de gene si in special de cele care sunt implicate in constructia enzimei lactice. Asa au ajuns sa consume lapte fara probleme si la varsta adulta. Aceasta mutatie s-a raspandit rapid in Europa, Orientul Mijlociu si India, oprindu-se in zona Himalaya.

Adaptari similare au aparut independent si in alte locuri de pe Terra. In vreme ce laptele e foarte hranitor, are calciu, micronutrienti, proteine, carbohidrati, presiunea pentru adaptarea la bautul laptelui nu prea e clara. Stramosii nostri au reusit sa transforme laptele in branza si iaurt si sa-l consume ca atare, reusind sa „sparga” lactoza-se reducea insa continutul caloric cu 20-50%. Sunt mai multe explicatii legate de transformarea bautului laptelui intr-un avantaj evolutionar. Unii sunt de parere ca laptele ne furniza nutrienti care lipseau din rezultatul multor recolte. Laptele creste fertilitatea feminina si depozitele de grasime, poate fi folosit ca alternativa viabila la apa, iar atunci cand nu aveai ce manca de pe urma recoltei buteai bea lapte, mult lapte, mancai branza si supravietuiai fara probleme.

Caloriile foarte multe din lapte i-ar fi ajutat pe oameni sa treaca mai bine peste foamete si sa-i cucereasca pe altii, de unde si expansiunea civilizatiei. Cresterea tolerantei la lactoza este un semn clar ca rasa umana inca se afla in plin proces de evolutie. Astazi, toleranta la lactoza exista in proportie de 90% in cazul rasei umane, intoleranta fiind gasita doar in Africa, Asia, zona Mediteranei.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro