''Când avem ceva de spus"

Viata in orasul – pestera e mai faina decat va puteti inchipui

by admin

orasul-pesteraViata la oras este uimitor de confortabila, dar are multe puncte negative. Ai tot ce vrei, insa trebuie sa mergi printre sute de oameni, e galagie mereu, sunt multe masini, e poluare cata vrei.

Cine nu-si doreste sa scape de aglomeratia din orase si sa stea linistit chiar si pret de cateva zile? Dar ce ati zice de un oras intreg in care nimeni nu te deranjeaza si care e locuit inca din epoca de piatra? Italienii sunt cunoscuti pentru atractia lor spre conservare si pentru dragostea lor pentru tot ce inseamna vechi, asa ca nu e de mirare ca au reusit sa pastreze aproape intact un oras intreg numit Sassi din Matera, care e locuit continuu inca din cele mai vechi vremuri. Orasul e vechi de 9.000 de ani, este in sudul Italiei si merita vizitat daca treceti pe acolo. Sassi este o zona care se afla in patrimoniul UNESCO, fiind incrustrat in roca canionului sub forma unui turn generat de un rau foarte mare. Acolo putem vedea labirinturi care par ca nu se mai sfarsesc, scari facute din piatra naturala, pesteri si chiar biserici foarte vechi, inca de cand oamenii primitivi de abia invatau sa umble cu uneltele mai avansate. Ca sa va dati seama cam cum e viata in Sassi di Matera trebuie sa fi vazut familia Flintstone, desenele animate a caror actiune se intampla in epoca de piatra.

Refugiile din piatra seamana cu casele din desene animate, fiecare asezare ascunzand povesti tulburatoare despre cat de greu se traia in trecut. Nu exista curent, apa, nu aveau unde arunca gunoaiele si deseurile. In timp, pesteri noi au fost sapate ca sa adaposteasca noii indivizi ai grupurilor, insa in continuare hrana era o problema. Viata printre animale si hrana cu mai nimic duceau la aparitia unor boli grave, malaria fiind cea mai raspandita dintre ele. Dupa razboiul mondial, cei care locuiau in pesteri s-au mutat in locuinte mai moderne, situate pe stanci.

Din 1993, zona face parte din patrimoniul UNESCO, vechile asezari si pesteri ramanand intacte. Totusi, unele pesteri mai solide au devenit hoteluri, restaurante sau case confortabile. Preturile de cazare nu sunt asa de mari, dar experienta dormitului in pestera e chiar recomandata, mai ales daca vreti sa va relaxati total si sa mai si invatati si experimentati cate ceva despre cum era prin epoca de piatra. Autoritatile aloca anual, alaturi de UNESCO, la nevoie, bani pentru intretinerea intregii asezari, turistii fiind atent supravegheati sa nu vandalizeze vreo parte din intreg ansamblul.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro