''Când avem ceva de spus"

Alaturi de chimioterapie, radioterapia este principala arma de lupta impotriva cancerului

by admin

Cancerul este foarte greu de invins, celulele canceroase ajung sa se multiplice necontrolat in lipsa unor tratamente eficiente impotriva acestor anomalii de functionare. O metoda cu eficienta dovedita care lupta cu multe tipuri de cancer este radioterapia. Radioterapia se refera la folosirea unor radiatii ionizate pentru a distruge pe rand toate celulele tumorale maligne. Actiunea radioterapiei este directa, distrugerea celulei canceroase, si indirecta, prin modificari la nivel de metabolism al celulei canceroase. Impreuna cu chimioterapia si cu interventia chirurgicala radioterapia poate avea rezultate excelente, ducand si la vindecarea unor forme mai usoare de cancer. Prin aplicarea unei radioterapii toate tesuturile sanatoase si organele sunt protejate, sunt atacate doar celulele canceroase. Odata ce e localizata tumora si gradul de radiosensibilitate pentru celulele canceroase se poate merge mai departe catre radioterapie.

Daca tumora este radiosensibila efectele radioterapiei se vad imediat, apare regresia chiar si la doze moderate de radiatii administrate. Leucemia si limfomul sunt radiosensibile, deci se pot trata usor cu o radioterapie adecvata. Pe langa cancere radioterapia este folosita si pentru afectiunile mai complexe precum cicatrici keloide sau tumori benigne. Radioterapia implica un proces de iradiere de la distanta, sunt generatie fotoni X de diverse energii, dirijati cu atentie catre tumori. Cand avem surse de iradiere in interior putem trata cancere ginecologice, de san sau digestive, urologice. Ca in cazul unor proceduri mai complicate, si aici avem mai multe tipuri de radioterapie. Exista radioterapie cu intensitate modulata, Rapid Arc, VMAT, IGRT, 3D conformationala, dar si radiochirurgia. Radioterapiile se folosesc in special pentru reducerea dimensiunilor tumorale, inainte de operatii, dar si cu scop adjuvant dupa interventii chirurgicale ca sa nu mai apara tumorile in zonele respective. Sansele de remisiune si de raspuns sunt mai mari daca se administreaza radioterapia dupa chimioterapie, sunt vizati mai ales ganglionii limfatici afectati de celulele tumorale. Radioterapia functioneaza cel mai bine in combinatie cu chirurgia, chimioterapia si imunoterapia. In cazuri fericite radioterapiile pot vindeca anumite tipuri de cancere fara alte tratamente-de pilda, cancere de col uterin, cancere cutanate.

Medicii o recomanda pentru ca e non-invaziva, ambulatorie, nu e nevoie de internare pe termen lung pentru a o putea face in siguranta. Este important de retinut si faptul ca in timpul radioterapiei sunt afectate si celule sanatoase, dar refacerea lor e rapida, intre sedintele de radioterapie. Pauzele prea lungi intre sedinte nu sunt recomandate, trei zile la rand trebuie sa permitem radiatiilor sa impiedice multiplicarea si „revenirea” celulelor canceroase.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Blog Despus.ro